Wordt deze email niet goed weergegeven ? Bekijk in internet browser.

header3.png

25-11-2018 Jaargang 5 nummer 46

Geachte %%Naam%%, 

Wegens succes geprolongeerd.

In september heeft Wijtvliet Research en Today’s Vermogensbeheer een seminar georganiseerd over de veranderingen die de komende te verwachten zijn voor de belegger en voor het vermogensbeheer. Het thema sloeg erg aan bij de toehoorders. Daarom hebben Wijtvliet Research en Today’s Vermogensbeheer besloten om op 29 november nogmaals een seminar over dit thema te organiseren.

De plaats van handeling is opnieuw Emmastraat 54 in Hilversum. Sprekers op die avond zijn opnieuw Cees Smit en Cor Wijtvliet. De toegang is gratis en belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30.

Wij stellen het op prijs als u op voorhand uw belangstelling kenbaar maakt door een e-mail te sturen naar wijtvlietresearch@hotmail.com of naar info@todaysgroep.nl.

Cor Wijtvliet en Cees Smit heten u graag welkom op donderdag 29 november.

Is Buy the dip nog wel een verantwoorde strategie?

 

5461.jpg

Wat kan de wereld in een sneltrein vaart veranderen! In oktober ging het al goed mis, maar daarna volgde een voorzichtig herstel en beleggers dachten even rustig achterover te kunnen leunen. Dat is afgelopen week een misvatting gebleken. Eerst raakte de Tech sector in de VS in het ongerede maar al snel volgde een wereldwijde verkoopgolf!

Het zou zomaar kunnen dat we afgelopen week het definitieve einde hebben meegemaakt van het aangename en redelijk voorspelbare klimaat op de financiële markten dat heerste sinds het einde van de financiële crisis.

 

De bange vraag is nu hoe het nieuwe klimaat gaat aanvoelen. De onzekerheid voedt de ongerustheid. Die was toch al tot grote hoogte opgestuwd door de zware klappen die de Faangs moesten incasseren. Gezamenlijk moesten ze $ 1 biljoen aan marktkapitalisatie inleveren. Volatiliteit van die omvang voor blue chips is op zich al heel bijzonder om niet te zeggen buitengewoon.

Een ongeluk komt nooit alleen en dat is ook nu het geval. Beleggers zien tot hun afgrijzen dat in strijd met de theorie en ervaringen uit het verleden. Eersteklas obligaties bieden dit keer geen bescherming tegen de onrust op de financiële markten. Dat maakt het vraagstuk hoe je portefeuille in deze moeilijke tijden in te richten alleen maar complexer. Los daarvan wil de handelsoorlog maar niet wijken. Voeg daar de problemen rondom Italië, maar ook rondom een goudgerande naam als General Electric aan toe en je houdt een kwalijke cocktail aan onzekerheden over.

 

 5462.jpg

 

Het beste bewijs dat we op de grens van een nieuw tijdperk staan is dat de strategie van Buy the Dip uitgewerkt lijkt. Sinds 2002 was deze strategie een even simpele als profijtelijke strategie als internationale beurzen een woelig weekje achter de rug hadden. Dit jaar vangen beleggers echter bot, telkens als ze de S&P 500 kochten, aldus Morgan Stanley. De bezorgde analisten wijzen erop, dat dit alleen gebeurt aan de vooravond van een berenmarkt of in een berenmarkt.

Er lijkt sprake van een waterscheiding, aldus de analisten. Beleggers kopen niet, omdat ze nu bang zijn om met deze strategie het spreekwoordelijke ‘falling knife’ te moeten opvangen. In plaats van Buying the Dip spreken beleggers al van Selling the Rallies! Alhoewel 2018 geen jaar van recessie is, lijkt een berenmarkt snel naderbij te komen. Uit onderzoek door investment banks spreekt steeds ongemak en onrust. The bear market risk indicator van Goldman Sachs staat op het hoogste niveau sinds de vooravond van de financiële crisis. Bij Goldman zijn ze daarom bang dat wat er in februari en oktober gebeurd is slechts een voorspel is van een naderende grote omslag. De bankiers adviseren daarom wat meer cash aan te houden.

 

 5463.png

 

Het idee dat een berenmarkt zeer nabij is, leiden analisten ook af aan het huidige beleid van de centrale banken in de wereld. De Fed verhoogt de rente en verkoopt elke maand voor $ 50 miljard aan schatkistpapier. Als gevolg van dit handelen is het rendement voor 3-maands papier opgelopen tot 2,38%, het hoogste niveau sinds 2008. Voeg daaraantoe dat de ECB het verruimingsbeleid gaat afbouwen en de conclusie dringt zich op, dat een nieuw marktregime in aantocht is. Centrale bankiers lijken immers niet langer bereid om hun monetair beleid zo ruim mogelijk te houden. Het nieuwe, verkrappende beleid kan zomaar een recessie in de reële economie uitlokken.  Daarom is het verstandig de veiligheidsriemen te omgorden ook als in tweede instantie mocht blijken dat er slechts sprake was van een gezonde correctie!
Cor Wijtvliet

 En dan nog dit:

- Heb je opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

- Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

- Voor meer door mij geschreven artikelen bezoek je mijn website: www.corwijtvliet.nl

- Of bezoek www.Beurshalte.nl       

- Ontvang je het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneer je zich dan hier!

 

Dit bericht is bedoeld voor  '%%emailaddress%%' U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft ingeschreven bij '%%listname%%'

Uitschrijven

Cor Wijtvliet is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

Informatie en boekingen: info@corwijtvliet.nl  - 06 11918878