Wordt deze email niet goed weergegeven ? Bekijk in internet browser.

header3.png

11-11-2018 Jaargang 5 nummer 44

Geachte %%Naam%%, 

Wegens succes geprolongeerd.

In september heeft Wijtvliet Research en Today’s Vermogensbeheer een seminar georganiseerd over de veranderingen die de komende te verwachten zijn voor de belegger en voor het vermogensbeheer. Het thema sloeg erg aan bij de toehoorders. Daarom hebben Wijtvliet Research en Today’s Vermogensbeheer besloten om op 29 november nogmaals een seminar over dit thema te organiseren.

De plaats van handeling is opnieuw Emmastraat 54 in Hilversum. Sprekers op die avond zijn opnieuw Cees Smit en Cor Wijtvliet. De toegang is gratis en belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30.

Wij stellen het op prijs als u op voorhand uw belangstelling kenbaar maakt door een e-mail te sturen naar wijtvlietresearch@hotmail.com of naar info@todaysgroep.nl.

Cor Wijtvliet en Cees Smit heten u graag welkom op donderdag 29 november.

Tussentijdse verkiezingen zorgen voor heel veel hoofdbreken

5441.jpg

De tussentijdse verkiezingen zijn voorbij en de uitkomst was in lijn met de verwachtingen. Er is politiek gesproken een patstelling ontstaan. Democraten en Republikeinen gaan de macht de komende twee jaar verdelen en dat is historisch gesproken niet ongebruikelijk. Beleggers reageerden min of meer opgelucht en de S&P ging omhoog. Het is echter nog maar de vraag of deze opluchting lang zal aanhouden. Een verdeeld congres dat kan uitmonden in politiek doodtij, dient zich aan op een moment dat dat het monetair beleid in de VS en Europa verkrapt en de vrees groeit dat de economie over zijn hoogtepunt heen is.

 

De geschiedenis laat zien dat na tussentijdse verkiezingen koersen omhooggaan. Beleggers zijn net als de politici blij dat de onzekerheid over de uitkomsten voorbij zijn. Ditmaal kan de uitkomst weleens anders zijn. De verkiezingen vonden plaats na een wel heel treurige maand oktober, waarin de S&P 500 7% inleverde. In november krijgt de belegger te maken met een mogelijke aankondiging van een nieuwe renteverhoging en zijn er handelsbesprekingen met China. Ondertussen groeit de bezorgdheid over economie en bedrijfsleven nu dankzij een verdeeld Congres de kans op verdere fiscale stimulering nagenoeg verkeken is. Er is met andere woorden voor beleggers weinig reden voor langdurige opluchting.

 

Die zullen sowieso niet blij zijn, dat de Fed onverdroten verder gaat met het verhogen van de rente. De volgend verhoging komt volgens plan in december. Beleggers zijn bang dat de aanhoudende verhogingen negatieve gevolgen hebben voor de prijs van obligaties en de economische groei inperken. Dat is weer vervelend nieuws voor bedrijven. Die gaan sowieso een moeilijk 2019 tegemoet, omdat ze het afgelopen jaar fors hebben geprofiteerd van de belastingverlaging. Daardoor kon de winst met gemiddeld 20% stijgen. Dat huzarenstukje is niet zomaar te herhalen in 2019, temeer omdat Democraten een nieuwe ronde belastingverlaging zullen blokkeren.

5442.png 

 

Als er iets kans van slagen heeft, dan is het wel dat er een begin gemaakt is  om eindelijk te gaan werken aan een betere infrastructuur. Beide partijen zijn het eens over het nut van het project. Dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven. De vraag alleen is of beide partijen het eens kunnen worden over de manier van financiering. Het is ook de vraag of Democraten bereid zijn Trump een handje te helpen om snel met de projecten te beginnen. Daar kan hij in de aanloop naar 2020 mooie sier meemaken.

 

De politieke onzekerheid zal naar alle waarschijnlijkheid invloed uitoefenen op andere, reeds bestaande problemen. De Democraten kunnen Trump weliswaar verhinderen zijn wetgevende agenda ten uitvoer te brengen, maar dat geldt niet voor het internationale handelsbeleid en buitenlandse betrekkingen. Het is goed denkbaar, dat Trump met het oog op de verkiezingen in 2020 de handelsruzie met China naar een kookpunt gaat opvoeren. Het omgekeerde is ook denkbaar. Trump gaat het op een akkoordje gooien met Beijing om zo markten en de economie een steuntje in de rug te bezorgen. Als dat laatste gebeurt dan zullen koersen fors stijgen. Xi en Trump ontmoeten elkaar nog deze maand tijdens een G20-bijeenkomst. Als Trump voet bij stuk houdt, dan ziet het er slecht uit voor aandelen.

 

De politieke patstelling kan ook gevolgen hebben voor de dollar. Het ligt voor de hand dat die verder gaat verzwakken. Dat is niet alleen goed nieuws voor de Opkomende Markten, maar ook voor Wall Street. Een zwakke dollar kan koersen juist de broodnodige wind in de rug geven. Of dat voldoende is voor nieuwe records en voor de verlenging van de huidige cyclus, is een twijfelachtig vraag. Kortom, de kans is meer dan groot dat dit keer de historische wetmatigheid van stijgende koersen na een tussentijdse verkiezing niet opgaat. De patstelling verergert de bestaande problemen veeleer dan dat ze oplossingen aandraagt. Als er iets is waar beleggers niets van moeten hebben, dan is het wel onzekerheid!

 


Cor Wijtvliet

 



En dan nog dit:

- Heb je opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

- Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

- Voor meer door mij geschreven artikelen bezoek je mijn website: www.corwijtvliet.nl

- Of bezoek www.Beurshalte.nl       

- Ontvang je het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneer je zich dan hier!

 

Dit bericht is bedoeld voor  '%%emailaddress%%' U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft ingeschreven bij '%%listname%%'

Uitschrijven

Cor Wijtvliet is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

Informatie en boekingen: info@corwijtvliet.nl  - 06 11918878